Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

In totaal zeker 480 stormmeldingen in Zeeland

Toegevoegd: 20-02-2022, 12.09 uur
Ook na zaterdag 09.00 uur kwamen nog meldingen binnen, zoals hier in Zaamslag.
Ook na zaterdag 09.00 uur kwamen nog meldingen binnen, zoals hier in Zaamslag.
© Foto: Brandweer Terneuzen post Zuidland
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Tot zaterdagochtend 09.00 uur handelde de Zeeuwse brandweer zeker 480 meldingen af als gevolg van storm Eunice. Het echte aantal zal zelfs nog iets hoger liggen, zo verwacht de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ).


De meldkamer van de brandweer kreeg tussen vrijdag 00.00 uur en zaterdag 09.00 uur in totaal 318 meldingen binnen. Vanwege de drukte handelde de sectie Brandweerzorg ook meldingen af buiten de meldkamer. Deze in totaal 160 meldingen betroffen veelal meldingen waar geen spoed bij nodig was maar waarbij wel hulp van de brandweer was gewenst. In totaal kwamen dus zo'n 480 meldingen binnen.

Het echte aantal meldingen dat de brandweer afhandelde, ligt volgens de VRZ naar verwachting nog hoger. “Het aantal van 480 is namelijk exclusief de meldingen die door de brandweerposten zelf zijn afgehandeld in de periode dat 112 minder goed bereikbaar was en mensen werden geadviseerd zelf naar de dichtstbijzijnde brandweerpost toe te gaan.” Ook oproepen die tussendoor werden afgehandeld toen men onderweg was van de ene naar de andere melding ontbreken in het totaal. De Veiligheidsregio verwacht komende week een eindoverzicht te hebben.

Vandaag en morgen wordt nog steeds heel veel wind voorspeld. Om die reden roept de Veiligheidsregio gedupeerden van stormschade op om goed te kijken of bellen naar de brandweer wel de juiste weg is. "De brandweer krijgt namelijk veel telefoontjes die niet bedoeld zijn voor de brandweer. Veel mensen bellen terwijl ze eigenlijk bij de gemeente of een aannemer zouden moeten zijn”, zo zegt de VRZ.

Is er sprake van acuut gevaar, zoals bijvoorbeeld bij instortingsgevaar, dan mag 112 worden gebeld. Is er geen sprake van spoed maar is wel de brandweer nodig, dan kan 0900-0904 worden gebeld. Dit brandweernummer mag gebeld worden als bijvoorbeeld dakbedekking of gevelplaten losraken of een boom over de openbare weg dreigt te vallen. Ligt een boom in de berm, dan kan beter de gemeente worden gebeld. Valt een boom om in je eigen tuin, dan dien je zelf maatregelen te treffen, bijvoorbeeld via een klussenbedrijf, hovenier of aannemer.

In beeld
Gisteren maakten wij al een uitgebreid overzicht met foto's over de brandweerinzetten naar aanleiding van de berichten van brandweerposten op hun social mediakanalen. Dit artikel lees je hier. Ook nu zijn er nog geregeld stormmeldingen. Alle actuele brandweermeldingen vind je op P2000Zeeland.nl

Zie ook:

Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Kees (20-2-2022 om 16:14)
De meeste mensen bellen inderdaad veeeeel te vaak in paniek de brandweer als ze een takje op de weg zien liggen wat je makkelijk zelf aan de kant kan leggen. ALS er sprake is van acute nood dan mag je 112 bellen en anders niet. Een boom dwars op de weg? De gemeente bellen. Of omrijden. Dakpannen of gevelplaten die loslaten of een boom die dreigt om te vallen 09900-0904(brandweer zonder spoed) Het was zelfs zo erg dat acute levensbedreigende gevallen niet behandeld konden worden. Een vrouw dreigde te stikken en werd bewusteloos maar 112 was daardoor onbereikbaar. Zij heeft het ternauwernood gered. Er zijn dus doden door gevallen door te bellen zonder spoed.
Foort de Rijder (20-2-2022 om 14:58)
De gemeente bellen in het weekend? Sinds wanneer werken ze daar op zaterdag en zondag?
Cookie-instellingen beheren