Weerbericht:
Bewolkt en regenachtig
Verkeersinformatie:
20 files van totaal 64 km

Verdachten Hrieps krijgen tot vijf jaar cel

Toegevoegd: 24-11-2021, 13.36 uur
Verdachten Hrieps krijgen tot vijf jaar cel
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Remi Mesu

MIDDELBURG - De rechter heeft vijf mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen de 4,5 en 5 jaar voor het medeplegen van de beroving van de dagopbrengst van muziekfestival Hrieps. De mannen moeten daarnaast een schadevergoeding van bijna 370 duizend euro betalen. De zesde verdachte in deze zaak is vrijgesproken.


De diefstal gebeurde op zondag 12 mei 2019 in een woning in Grijpskerke. Terwijl een 73-jarige vrouw en haar kleindochter lagen te slapen, werd een stoeptegel door het raam van de voordeur gegooid. Vervolgens gingen drie gemaskerde mannen, waaronder één met een stok, het huis binnen. Nadat dreigend aan de vrouw werd gevraagd waar het geld was, werd de contante dagopbrengst van festival Hrieps weggenomen. 

Hoewel er maar drie mannen de woning zijn binnengedrongen, zijn er volgens de rechtbank meerdere personen betrokken bij de diefstal. De rechtbank kon niet met zekerheid vaststellen welke rol de verschillende verdachten precies hadden. Wel zou er duidelijk dat er een nauwe en bewuste samenwerking is geweest tussen de vijf mannen die zijn veroordeeld.

Volgens de rechter is de diefstal verlopen volgens een vooraf gemaakt plan, waarvan iedereen op de hoogte was. Bij het gezamenlijke plan was de onderlinge afstemming tussen de verdachten cruciaal. Om die reden worden de vijf mannen allen veroordeeld voor het medeplegen van de diefstal vergezeld van bedreiging met geweld.

Hoewel vijf verdachten voor hetzelfde feit worden veroordeeld, heeft de rechtbank verschillende straffen opgelegd. Zo kreeg één verdachte een gevangenisstraf van 5 jaar,  kregen drie verdachten een straf van 4 jaar en 10 maanden en de laatse verdachte kreeg een celstraf van 4 jaar en 6 maanden. Het verschil in de strafmaat zou komen door een vrij aanzienlijke overschrijding van de redelijke termijn in 3 van de 5 zaken.

Daardoor is er een strafvermindering van 2 maanden toegepast. Eén verdachte had daarnaast geen recent, relevant strafblad, waardoor zijn straf lager uitviel. Alle vijf de verdachten zijn daarnaast verantwoordelijk voor het betalen van een schadevergoeding van bijna 370 duizend euro. Het bedrag bestaat onder andere uit een immateriële schadevergoeding van 2000 euro aan de vrouw en uit een materiële schadevergoeding van 362.980 euro. De geschatte, gestolen dagopbrengst van festival Hrieps. 

Naast de vijf veroordelingen is een 50-jarige man vrijgesproken. Hij werd ervan verdacht dat hij samen met anderen de buit telde, verdeelde en veiligstelde. Hoewel er volgens de rechtbank feiten en omstandigheden zijn die wijzen op zijn betrokkenheid, zijn er daarvoor onvoldoende bewijzen. Om die reden volgt er in zijn zaak vrijspraak.  


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Melly (24-11-2021 om 21:37)
Buit op en nu lekker vastzitten hahahahah
Cookie-instellingen beheren